-->

1 Kasım 2013 Cuma

Esra Ertuğrul ile Ek Gıdaya Geçiş - I



27 Ekim Pazar günü Bebeğim Geliyor  Esra Ertuğrul'un "Ek Gıdaya Geçiş" Semineri'ne katıldım. Aslında bir seminerden ziyade daha çok sohbet havasında keyifli ve öğretici bir söyleşiydi.


Eğitim, Bostancı Marga Yaşam Atölye'sinde gerçekleşti.  Sergen ile gideceğim için de ayrıca heyecanlıydım. Atölye tam olarak Bostancı otobüslerinin son durağının hemen arkasındaki binanın 1.katında yer alıyor. Sergen ile gidecek olmamdan ötürü birazcık geç kaldık. Esra Hanım başlamıştı bile.





Sergen ilk etapta çok sakindi. Fakat sonra uyku ve açlık bir araya gelince huysuzlandı. Biraz gezindik, biraz sütünü içti derken uyuya kaldı. O arada kaçırdığım notlar oldu, neyseki Esra Ertuğrul bizim için notları hazırlamış ve dağıtmıştı bile.






  • Ek gıdaya geçiş
    • 6. aydan itibaren mümkünse 6-8 ay arasında çocuğunuzun günlük enerjisinin %70-80'i anne sütünden sağlanmalı. Çocuğunuzun kilo alımı iyiyse günde 2 öğünden fazla eklenmemeli. 
    • Ek gıdaya geçişte çocuğunuz katı gıdaları istem dışı dilleri ile itebilirler, beğenmedikleri anlamına gelmemektedir.
    • Çocuğunuza 12. ayın sonuna kadar kaynatılmış su vermelisiniz.
    • Çocuğunuza 1 yaşı dolana kadar inek sütü vermeyiniz.
    • Bal-çilek-kuruyemiş ve  balık harici deniz ürünleri verilmemelidir.
    • 8 aydan sonra ceviz ezilerek yemeklerin içinde verilebilir. Ceviz aynı zamanda balık yiyebileceği yaşa gelene kadar Omega 3 kaynağıdır.
  • Meyve püresi: 
    • Çocuğa ilk verilecek meyve mevsimine göre elma-muz veya şeftali püreleridir. 1-2 tatlı kaşığından başlanarak verilmeye başlanır ve yavaş yavaş arttırılır. 
    • Püreler üzüm suyuyla, 8 aydan sonra mandalina suları ile sulandırılabilir.
    • Meyve püreleri yoğurt ile karıştırılarak bir öğün olarak verilir.
    • Biberon ile meyve suyu verilmemelidir.
  • Muhallebi : 
    • Genellikle akşam öğünü olarak çocuğunuza verebilirsiniz. Bu daha uzun uyumaya yardımcı olabilir. 
  • Yoğurt : 
    • Genellikle ikindi öğünü olarak verilebilir.
    • Kendi doğal yoğurt tarifime buradan ulaşabilirsiniz. 
  • Sebze püresi :
    • Sebze püresi kaşıktan dökülmeyecek kıvamda olmalıdır
    • 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç konarak iyice yumuşayana kadar ağzı kapalı kapta pişirilir. Blender'dan geçirilir. 
    • ilk haftadan sonra içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir.
    • 3.haftadan sonra mevsim sebzeleri eklenerek içerikleri zenginleştirilir. 
    • Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak-maydonoz- pazı gibi ) günlük eklenip hemen tüketilmeli ikinci kez ısıtılmamalıdır 
    • 3-4 haftadan sonra sezbe püresine 3 kez çekilmiş 1 çorba kaşığı kıyma eklenebilir. 
    • 8. aydan itibarende pütürlü yiyeceklere geçilmelidir
  • Kahvaltı : 
    • Çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra kahvaltıya başlanır. 
    • Tuzsuz peynir ile reçel veya pekmez mama içinde ezilir. Karışıma ekmek içi veya bebe bisküviside katılır. 
  • Et  : 
    • 7-8 aydan itibaren 1 dolu dolu çorba kaşığı pişmiş kıyma, tavuk eti parçası blendırda ezilerek sebze püresi hazırlanarak içine eklenebilir.
  • Karaciğer :
    • 7-8 aydan itibaren öğle öğünlerinde et 10-15 günde bir kez olmak üzere verilebilir. Kuzu, koyun, dana veya tavuk ciğeri verilebilir. Suda haşlanmış veya yağsız tavada pişirilir. Zarı çıkartılır, püre şeklinde sebze püresinin içine eklenebilir.
  • Köfte : 
    • Baharatsız olarak, ızgara köfte veya sebzeli köfteler 8 aydan itibaren verilebilir. 
  • Pilav-Makarna-Dolma:
    • 8.aydan itibaren yoğurt ile karıştırılarak verilebilir.
  • Su : 
    • 6.aydan itibaren her yemekten sonra su verilebilir.
  • Yumurta :
    • Katı pişmiş yumurtanın sarısı 7-8.aydan itibaren 1 çay kaşığı olarak verilebilir, yavaş yavaş miktar arttırılır. Alerjisi olmayan çocukta 10.aydan itibaren yumurtanın tamamıda verilebilir.
  • Balık  : 
    • 9-10 aydan itibaren püre şeklinde verilebilir. 
    • Hayvani proteinleri eklerken her ay farklı birisini denemek en doğru yaklaşım olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder